בזמנינו אנו, רבים מאיתנו כבר שכחו מה זה להיות “מנותק”, כלומר: מי לא מסתובב עם טלפון חכם, בודק אימיילים כל כמה דקות, שולח הודעות בוואטס אפ, מעלה סטאטוסים בפייסבוק, מקבל עדכוני חדשות ועוד ועוד.
בכל מקום שאנו מסתכלים, ניתן לראות אנשים מרוכזים במכשירים האלקטרוניים, אפילו כשהם חוצים את הכביש, כשהם נוהגים, ואפילו כשהם יושבים במסעדה עם חבריהם הטובים.
תופעות אלה יכולות להצביע על חלק מההתמכרות של העידן החדש, ההתמכרות לרשת. ההתמכרות להיות מעודכן בכל דבר שקורה בעולם, בכל מה שקורה עם החברים, עם המשפחה, בעבודה וכן הלאה.
לפני הסרט, שמענו את דבריו של האנטרופולוג היישומי, תמיר לאון, על הדור החדש שגדל בימינו. זהו תמיר לאון.
תמיר ליאון חוקר במהלך השנים האחרונות את “התרבות הצעירה”. הוא שיתף אותנו בבעייה של התמכרות בני נוער בישראל לאינטרנט. משיחות עם הורים וממחקרים, תמיר לאון טוען כי גם בישראל שלנו, התופעה של התמכרות בני נוער לאינטרנט קיימת, ואף הולכת ומחמירה.
לדברי תמיר ליאון: “דור ‘המסכים’ סובל מבדידות. בני נוער מנהלים חיי חברה ברשת, יש להם מאות חברים בפייסבוק, אבל בחיים הממשיים אין להם אף חבר קרוב. ההתמכרות לאינטרנט הובילה לעלייה משמעותית במספר בני הנוער שסובלים מהפרעות תקשורת, משום שהם לא מתורגלים בתקשורת בינאישית מחוץ לרשת. היעדר תקשורת הוביל להחמרה של מעשי האלימות בקרב צעירים ועלייה בשיעור המתאבדים בעיקר בגילאים צעירים שמעולם לא פגשנו. גם במגזר הערבי חל גידול באחוז המתאבדים, משום שחמולות התפרקו ועידן האינטרנט הוביל גם צעירים מהמגזר הערבי לבידוד חברתי”.
תכירו את שוש שלם, אחת משתי במאיות הסרט “מכורים ברשת”.
בסיום הסרט, שוש שיתפה אתנו בחוויותיה מסט הצילומים. לצורך צילום הסרט הדוקומנטרי, היא וצוותה שהו בתוך מתחם הגמילה מהאינטרנט למשך מספר חודשים. מכיוון שזהו מתחם צבאי, הם לא יצאו ממנו לאורך כל צילומי הסרט.
צפו בסרטון שצילמתי וערכתי, ובתחילתו חלק מדבריו של תמיר ליאון ובסופו, תחילת דבריה של שוש שלם.
הסרט הדוקומנטרי ” לכודים ברשת”, “Web Junkies”, מספר את סיפורם של נערים סיניים, שהוריהם שולחים אותם למוסד גמילה מהאינטרנט. הסרט צולם בתוך מחנה צבאי בבייג’ינג, שאליו הובאו הנערים בכפייה על ידי הוריהם. הנערים נכלאו מאחורי סורגים והיו נתונים למשטר צבאי קשוח.
נשמע לכם הזוי? כשתצפו בסרט, תבינו עד כמה חמורה ההתמכרות של הנערים האלה לרשת. לא מדובר על מספר שעות בודדות, אלא זוהי תופעה חריגה שעולם האינטרנט, ומשחקי הרשת גרמו לכך שהנערים זנחו את העולם האמיתי והעדיפו על פניו את העולם הוירטואלי.
התרגשתי לראות את ההורים נחשפים למצלמות ומספרים על ההתמכרות של ילדיהם, ועוד יותר התרגשתי לראות את המפגש של ההורים עם ילדיהם, בליווי הצוות הרפואי של מכון הגמילה.
הסרט “לכודים ברשת” משלב את הסיפור של הנערים מתחילת התהליך, וכמו כן את התמודדות הוריהם. ההורים הגיעו למצב בו לא הייתה להם ברירה, אלא לבקש עזרה מגוף חיצוני.
זוהי תמונה מהסרט, ובה נראה אחד הנערים, ניקי, במהלך טיפול במכון הגמילה.
ממשלת סין היא הראשונה בעולם שהכריזה על התמכרות לאינטרנט כאיום חברתי על החברה הסינית. על ההגדרה של מכור לאינטרנט עונה כל מי שגולש למעלה מ-6 שעות רצוף שלא לצורכי עבודה או לימודים.
הסרט המצליח בכל העולם של שוש שלם והילה מדליה “לכודים ברשת” (Web junkies) צולם במכון הגמילה בבייג’ינג, ועורר סערה בסין ובעולם כולו.
על הסרט:
אורך הסרט: 74 דקות.
תרגום: עברית ואנגלית.
הסרט נעשה בתמיכת הקרן החדשה לקולנוע ויס דוקו.
בימאיות: שוש שלם והילה מדליה.
הסרט נמכר בימים אלה לרשת ה-BBC ולתחנות טלוויזיה נוספות ברחבי העולם
לדעתי, הסרט מומלץ לצפייה להורים וגם לבני נוער. הסרט מעורר מחשבות ושאלות רבות, שמחייבות דיון ומחשבה עמוקה.