הספר “תקשורת למצוינות – NLP ארגון עצבי לשוני” מאת לילי כהן הוא ספר לימוד לשיטת ה- NLP, או בשמה העברי “ארגון עצבי לשוני”.
מהי שיטת NLP?
האם עברתם אי‑פעם אירוע מרגש כל כך שלִבכם החסיר פעימה, וכשרציתם לשחזרו לא ידעתם איך? שיטת NLP מבהירה את התבנית שגרמה להתרגשות ומאפשרת לחזור עליה שוב. זוהי שיטה מעשית שאינה שואלת “למה” אלא “איך”, ומגיעה לתוצאות שבהן אנו מעוניינים. בתהליך נוצרים כלים שבעזרתם מבדילים בין מצוינות לבינוניות. זאת האומנות ומדע המצוינות האישית. זה תהליך של תִבנוּת (Modeling) – יצירת תבניות של המודע והלא‑מודע שמייחדות אותנו ומדריכות אותנו למיצוי יכולותינו בתחומים השונים ובכל צורה של תקשורת. תפקידנו לזהות את הדפוסים והתבניות. שיטת NLP עוסקת במודע ובלא‑מודע ובדרך פעולתם. היא עוסקת בניסיון האנושי הסובייקטיבי, כיצד אנו מארגנים את מה שאנחנו רואים, שומעים ומרגישים, כיצד אנו מתארים ומסננים את העולם החיצוני דרך חושינו ליצירת הבנה וכיצד אנו מתארים זאת בשפה ופועלים במודע ושלא במודע ליצירת תוצאות.
N – Neuro (עצבי) – כל מציאות שאנו חווים נתפסת על ידי חמשת החושים שלנו ועל ידי התשדורות שהם מעבירים למוח לשם יצירת “מובן”. המוח (mind) מקיף לא רק את תהליך ההמחשה וההבנה אלא גם את התגובה הפיזיולוגית לאירועים ולרעיונות.
L – Linguistic (לשוני) – המוח מעבד את האינפורמציה בעזרת מערכת לשונית של סמלים ומטאפורות – אותיות, ספרוֹת במתמטיקה ותווים במוזיקה, בהם אנו משתמשים כדי לסדר את המחשבות וההתנהגויות וכדי ליצור קשר עם אחרים.
המוח מעבד את האינפורמציה גם במונחים של קולות, תמונות, רגשות, חוש טעם, חוש ריח דרך מערכות הייצוג – Representational Systems.
P – Programming (ארגון – תִכנות) – הדרך שבה אנו בוחרים לארגון המחשבות והרעיונות.
בהתאם לשיטת ה NLP, הספר מחולק ל- 3 פרקים:
עצבי (Neuro), לשוני (Linguistic), אירגון (Programming).
שיטת NLP מייחסת מעט מאוד משמעות למה שאנשים אומרים שהם עושים. יש שחושבים שעל ידי ריאיון עם מצליחנים מתחומים שונים אפשר להגיע לתשובות ברורות שמסבירות את נסיבות הצלחתם, אך זו טעות. המפתח להצלחה אינו ידוע, באופן מודע. המודעות היא זו שמבדילה את NLP ממודלים וטכניקות יותר מסורתיים יותר. באמצעות הטכניקות שפותחו בשיטה ניתן להעלות פיסות מידע שחסרות להבנת בעיות או מצוקות.
באמצעות NLP אפשר ללמוד לשנות תבניות החשיבה ואת דפוסי ההתנהגות, להיפטר מדפוסים מסורתיים וישנים ומהרגלים שמגבילים התפתחות. NLP עוזרת להתכוונן לעבר מאוויים ולשחרור כישרונות חבויים שמתאימים לזמן ולקראת העתיד.
ההצלחה באה מתוכנו. שיטת NLP, בדרכה, עוזרת לגלות דרכי חשיבה חדשות שמסייעות לחולל שינויים באופן שבו אנו רואים את העולם.
NLP ממוקדת, ברורה וקלה ליישום, הן לצורכי טיפולים נפשיים או חיפוש עצמי והן לייעוץ בעסקים. אנשים מתחומים מגוונים משתמשים בה לצורכיהם האישיים ו/או המקצועיים ומוצאים בה קסם רב ומקפצה של ממש להתפתחות.
לימוד השיטה כולל, בין השאר: יצירת “ראפור” (קשר ראשוני) עם האחר, שיפור יכולות קוגניטיביות ורגשיות, הבנת השפה הלא-מדוברת שהיא חלק נכבד בתקשורת שלנו, כיצד לחשוב ולהשיג את המטרות שאותן אנו רוצים והכרה ביכולות הלא מודע.
לילי כהן מספרת: “בשנת 2003 הייתי מורה לטאי צ’י ולצ’י קונג, ועסקתי בשיאצו. חשבתי שמצאתי את יעודי בחיים. הטאי צ’י והצ’י קונג מילאו את עולמי. כל יום בירכתי ששפר חלקי ושאני מתפרנסת ממה שאני כל כך אוהבת. תכננתי גם להתפתח בתחום, לפתח את הטאי צ’י לכיוונים נוספים ולשלב את עקרונותיו בתרגילים שיכולים להיות זמינים גם למי שאינו מתאמן יום‑יום בחדר כושר. לשיטת NLP הגעתי במקרה. שותפתי, לינדה וולס, התוודעה לשיטה, התלהבה ולפני שפניתי כה וכה עמדו על שולחן עבודתי קופסה גדולה ובה עשרים קלטות, מכתב שאומר שעלַי ללמוד את תוכנן וטופס בחינה שעלַיי לעבור לפני תחילת הלימודים – עשרה חודשים לאחר מכן. נאבקתי עם חומר שהיה – באותה עת – זר ומנוכר. אחטא לאמת אם אומר שהתאהבתי בשיטת NLP במבט ראשון. בגמר הלימודים היה לי מאוד ברור שאפנה רק לטיפול פרטני ולא להוראה, אף על פי שהמשכתי ללמוד גם במסלול ההוראה, אלא שחלפה פחות משנה ומצאתי עצמי באיסטנבול, טורקיה, בפני כיתת אנשים שלא ידעו אף מילה באנגלית. גורלי נחרץ. פעם מורה – תמיד מורה. אלא מה? התברר לי שנהניתי מאוד ללמד את החומר. מאז אני עוסקת בהוראת NLP, מטפלת בפונים בצורה פרטנית ואפילו מצליחה לשלבה בטאי צ’י. התוצאות הנפלאות המושגות בעזרת הטיפול באמצעות NLP עדיין מרגשות אותי, כל פעם מחדש. הספר הזה נולד בזכות רשימות העזר שהכנתי לעצמי כדי ללמד את הקורס הראשון בעברית”.
שיטת NLP נולדה ב‑1972 כשיתוף פעולה בין ג’ון גרינדר, פרופסור לבלשנות באוניברסיטת קליפורניה בסנטה קרוז וריצ’רד בנדלר, שהיה סטודנט לפסיכולוגיה באותה אוניברסיטה, שהתעניינותו בפסיכיאטריה ובמחשבים הובילה אותו לגיבוש שיטת NLP. בהקדמה לספרו האחרון GET THE LIFE YOU WANT כותב ריצ’רד בנדלר: “במשך ארבעים שנה יצרתי טכנולוגיות של התנהגות. נולדתי בעידן המידע המדעי, אני מתמטיקאי ומדען בהשכלתי, כך שאימצתי דרך שונה מהפסיכולוגיה. לא חיפשתי מה התקלקל או למה. חיפשתי החלמה, מה עובד ולא משנה באיזו דרך. כשנתקלתי במטפלים שהשיגו תוצאות טובות עם מטופליהם, בדקתי מה הם עשו, בדיוק. גם כשאנשים הצליחו להתגבר על בעיותיהם בכוחות עצמם בדקתי איך זה קרה. התוצאה היא שיטת ה- NLP – ארגון עצבי לשוני (NLP – Neuro‑Linguistic Programming).
ארבע‑עשרה הנחות מוקדמות נבחרו כציוני דרך להתנהלות:
א. כבד את תפיסת העולם של האחר.
ב. התנהגות ושינוי יש להעריך במונחים של הקשר וסביבה.
ג. התנגדותו של הקליינט היא סימן להיעדר מערכת יחסים מבינה ואוהדת (היעדר rapport).
ד. אנשים הם לאו דווקא רק הביטוי של התנהגותם.
ה. כל אחד עושה כמיטב יכולתו בעזרת המשאבים שעומדים לרשותו.
ו. כייל לפי התנהגות.
ז. המפה אינה השטח.
ח. אתה אחראי על מחשבותיך, ולכן אתה אחראי גם על תוצאותיהן.
ט. ברשותנו מספיק משאבים למימוש צורכינו.
י. כל התהליכים החלקיים אמורים להוליך לעבר השלם.
יא. יש רק משוב (אין כישלון).
יב. פירוש התקשורת זו התגובה שאנו מקבלים.
יג. חוק הגיוון (The Law of Requisite Variety)
יד. על כל התהליכים להיות מעוצבים בדרך שתאפשר לנו להגביר את יכולת הבחירה שלנו.
“תקשורת למצוינות – NLP ארגון עצבי לשוני”
מאת לילי כהן
טפר הוצאה לאור
229 עמודים
מחיר: 72 ש”ח
להשיג בכל חנויות הספרים, דרך אתר ההוצאה www.teper-p.co.il ובאתר של לילי כהן www.thewaytowellness.com